Tehnična podpora   Pred nakupom
 Košarica
01 77 77 888
Delavniki 8:00 - 20:00
01 77 77 866
Delavniki 8:00 - 20:00
 
podpora@domovanje.com
Vsak dan 8:00 - 20:00
nakup@domovanje.com
Vsak dan 8:00 - 20:00
 
 

Kaj je in kako deluje metoda greylisting?


Metoda greylisting je učinkovita zaščita proti nezaželeni pošti.

Ko prejemnik dobi sporočilo od pošiljatelja, ki ga strežnik prejemnika še ne pozna, to sporočilo strežnik prejemnika začasno zavrne s sporočilom "poizkusite kasneje" (try again later). To pomeni, da so sporočila neznanih pošiljateljev dostavljena s časovnim zamikom, to je dokler strežniki pošiljateljev ne poskusijo sporočil ponovno dostaviti.

Če je sporočilo poslano prek poštnega strežnika, ki upošteva standarde RFC, bo strežnik sporočilo poskusil ponovno dostaviti, tipično v roku nekaj minut, to pa bo takrat tudi uspešno dostavljeno, pošiljatelj pa se bo znašel na belem seznamu, kar mu omogoča pošiljanje pošte istemu prejemniku brez dodatne zakastnitve še tipično več deset dni po uspešnem pošiljanju zadnjega sporočila.

Kaj se zgodi z veljavnimi sporočili?
Veljavno sporočilo je skoraj vedno poslano prek strežnikov, ki delujejo po mednarodnih standardih. Taki strežniki v primeru zavrnitne poskušajo dostaviti sporočilo v določenih intervalih (ponavadi od 5 do 60 minutnih), kar pomeni, da je sporočilo ob ponovnem poizkusu uspešno dostavljeno v poštni predal prejemnika.
Po uspešnem pošiljanju se pošiljatelj doda na bel seznam, kar mu omogoča nemoteno pošiljanje pošte na naslov prejemnika v naprej.

Kaj pa SPAM pošta?
Pošiljatelji SPAM pošte dostikrat pošte ne pošiljajo prek klasičnih poštnih strežnikov temveč prek aplikacij, ki nimajo urejene metode čakalnih vrst, torej aplikacija oz. njihov strežnik ni narejen po mednarodno veljavnih RFC standardih. Ker je sporočilo poslano samo enkrat, ga strežnik zavrne in tako se prepreči prejem pošte.

V kolikor bi SPAM pošiljali prek strežnikov, ki poskušajo sporočilo poslati nato še v določenih intervalih (tako kot to delajo običajni pravilno nastavljeni strežniki), bi za pošiljatelje SPAM pošte to pomenilo precejšnje stroške zaradi samih kapacitet strežnikov, saj gre za ogromno količino sporočil, ki jih strežniki na tak način zavrnejo.

Sporočila, ki ga pričakujem, nisem dobil
Sicer zelo redko, ampak lahko se zgodi, da vam je sporočilo poslal pošiljatelj, ki nima ustrezno nastavljenega poštnega strežnika.

Ker gre v tem primeru dejansko za napačno konfiguriran strežnik pošiljatelja, vam predlagamo, da pošiljatelja o tem obvestite in mu svetujete, da se obrne na svojega ponudnika poštnih storitev, da odpravijo težavo na njihovi strani.

Zaradi te, sicer malo verjetne možnosti, oz. ker se želite izogniti zakasnitvam pri dostavi pošte, se lahko odločite, da zaščite greylisting ne želite uporabljati. V tem primeru nas prosim kontaktirajte, da preverimo možnost izklopa te zaščite za vašo domeno. Izklop te zaščite pa seveda tudi pomeni, da boste potem verjetno prejemali precej več nezaželene pošte.

Greylisting bolj podrobno
http://en.wikipedia.org/wiki/Greylisting
Niste našli pravega odgovora? Iščite po bazi znanja:

Informacije o ponudbi

01 77 77 866
nakup@domovanje.com

Tehnična podpora

01 77 77 888
podpora@domovanje.com

DHH.si d.o.o.
Pod hribom 55
SI-1000 Ljubljana
Splošni podatki podjetja >
Spremljajte nas
  

Podprti načini plačila
Garancija zadovoljstva
Domovanje
© 1999 - 2018 DHH.si d.o.o. | Vse cene so v € in vključujejo DDV. Cene veljajo od 1.1. 2018. | *Cene izražajo trenutno veljavno akcijo
Prijavite se na e-novice:
 
Podjetjem pomagamo pri uspehu!     1. v regiji
47.000 registriranih domen
20.000 zadovoljnih naročnikov
    1.000 izdelanih spletnih strani
30 sodelavcev se trudi za vas
17 let spletne tradicije
Zaupajo nam veliki in mali podjetniki

 
       
       
 

Podjetje Skupine Klaro
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.